Je winkelwagen is momenteel leeg!
Stel je voor: je komt ’s ochtends in de stal en merkt dat je paard niet zo vrolijk is als anders. Hij heeft minder trek, maakt af en toe proppen van het hooi en laat voer uit zijn mond vallen. Misschien heeft hij zelfs last van koliekachtige verschijnselen. Het klinkt misschien als een opeenstapeling van onschuldige signalen, maar ze wijzen soms op een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien: Een slecht gebit!…..Maagklachten door een slecht gebit, het kan!
Een paardengebit in beweging
Paarden kauwen van nature urenlang per dag op ruwvoer, zoals gras, kruiden en hooi. Dat is maar goed ook, want hun tanden groeien continu door. Op deze manier worden de tanden slijtvast gebruikt, maar er gaat vaak helaas ook van alles mis. Ongelijk afslijten, scherpe randen of haken die pijn en ongemak veroorzaken zijn het gevolg. Als dat niet op tijd wordt behandeld of gecorrigeerd, krijgt je paard moeite met kauwen en ontwikkelen zich uiteindelijk naast pijn in de mond ook vaak problemen in de maag en darmen.
Het belang van grondig kauwen.
Waarom is goed kauwen nu zo belangrijk? Ten eerste wordt tijdens het kauwen speeksel aangemaakt, wat de maag helpt beschermen tegen te veel maagzuur. De bicarbonaten die in het speeksel zitten bufferen het maagzuur, zodat het minder zuur wordt en het de gevoelige maagwand niet aantast. Bovendien is goed gekauwd, fijngemalen voedsel gemakkelijker te verteren en op te nemen in de maag en darmen. Hierdoor neemt het risico op maagklachten, gasophopingen, koliek en verstoppingen af.
Wanneer je paard pijn in zijn mond heeft, kan hij proppen gaan maken van zijn hooi of voer uit zijn mond laten vallen. Dit zijn belangrijke signalen dat er iets aan de hand is in zijn mond, die je beter niet kunt negeren!
Hoe een slecht gebit de maag belast
Wanneer een paard niet goed kan kauwen komt er onverteerd voedsel in zijn maag terecht. Hierdoor ontstaan gasophopingen en verstoppingen in de darmen, een veelvoorkomende oorzaak van koliek. Daarnaast wordt er minder speeksel geproduceerd waardoor het maagzuur te agressief wordt en de kans op maagzweren stijgt. Een paard met pijnlijke tanden of kiezen raakt eerder gestrest en gaat hierdoor weer slechter eten. Die vicieuze cirkel van minder voeding en meer stress en meer maagzuur vergroot het risico op verdere maagklachten.
Symptomen die je niet mag missen
Het begint vaak subtiel: je paard eet langzamer dan normaal, maakt proppen van zijn hooi of morst opvallend veel voer. In sommige gevallen is er een onaangename geur uit de mond te ruiken, of ontstaat er gewichtsverlies ondanks dat er niets veranderd is in het rantsoen. Ook tijdens
het rijden kunnen paarden met tandpijn onrustig worden of zelfs protesteren, omdat de druk van het bit extra gevoelig is of omdat o.a. de wangen beschadigd zijn door scherpe randen en haken aan de kiezen. Merk je één van deze tekenen? Dan is het verstandig om het gebit te laten controleren door een gecertificeerde paardentandarts.
Voorkomen is beter dan genezen
Een regelmatige gebitscontrole is één van de belangrijkste maatregelen om maagproblemen door een slecht gebit te voorkomen. Laat je paard minstens één keer per jaar nakijken door een ervaren paardentandarts of dierenarts. Kleine afwijkingen kunnen vaak eenvoudig worden bijgewerkt, zodat je paard weer comfortabel eet en goed kan kauwen. Ook het voeraanbod is van belang. Wanneer je paard moeite heeft met kauwen, is zachter en fijner ruwvoer of geweekte grasbrok vaak een uitkomst. Zo krijgt hij toch de benodigde vezels binnen zonder pijn in zijn mond. Ook het voeren van kleine, regelmatige porties voorkomt dat de maag lange tijd leeg is, wat een overmaat aan maagzuur voorkomt.
Rust en regelmaat als sleutel tot succes
Stress heeft een grotere invloed op de spijsvertering van paarden dan je in eerste instantie zou denken. Paarden zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving en routine. Probeer daarom stressfactoren, zoals te lang op transport staan, te zware training of te lang en te veel op stal staan te beperken. Hoe minder onrust je paard ervaart, hoe beter hij zijn voer kan opnemen en verteren.
De kracht van een regelmatige gebitscontrole
Door het gebit van je paard goed te onderhouden, investeer je in zijn algehele gezondheid. Je voorkomt niet alleen pijnlijke mond, maar ook het risico op maag- en darmklachten zoals maagzweren en koliek. Dat betekent meer comfort voor je paard en meer gemoedsrust voor jou als eigenaar.
Mocht jouw paard nu toch wat meer ondersteuning voor zijn maag nodig hebben. dan kan HippoCura Maag hierbij helpen.