Als paardeneigenaar weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is dat je paard een gezonde spijsvertering heeft. Toch zijn maagklachten bij paarden een veelvoorkomend probleem. De relatief kleine paardenmaag is er namelijk op ingericht om de hele dag door kleine beetjes ruwvoer te verwerken. In onze moderne manier van paarden houden, met minder weidegang, meer krachtvoer en meer stress, kan dit natuurlijke eetritme verstoord raken. Gevolg? Maagzweren, gasophoping, koliek en andere vervelende klachten die de gezondheid en het welzijn van je paard in de weg kunnen zitten. In deze blog gaan we in oorzaken en oplossingen voro maagproblemen bij je paard.

Waar komen maagproblemen bij paarden vandaan?
In de meeste gevallen draait het om een verstoord voermanagement of een hoge mate van stress. Paarden die niet continu toegang hebben tot goede kwaliteit ruwvoer, produceren toch voortdurend maagzuur. Zonder eten en speeksel om dit zuur te bufferen kan de maagwand geïrriteerd raken en kunnen er maagklachten of erger nog, maagzweren ontstaan! Ook een te grote hoeveelheid krachtvoer, vooral in één of twee grote porties, zet de spijsvertering onder druk. Tel daar lange periodes zonder ruwvoer bij op, en de kans op problemen in de maag en darmen groeit aanzienlijk.

Daarnaast speelt stress een grote rol. Een paard dat zich onrustig voelt en veel stress ervaart, produceert vaak meer maagzuur en eet soms slechter. Ook problemen met het gebit kunnen oorzaak zijn van maagklachten, omdat onvoldoende of verkeerd gekauwd voer de maag en darmen extra belast.

De subtiele en duidelijke signalen
Sommige symptomen van maagklachten vallen direct op, zoals koliek of duidelijk gewichtsverlies. Andere zijn subtieler en herken je pas als je je paard goed observeert. Denk aan prikkelbaarheid, minder eetlust of zelfs overmatig gapen en flemen. Je kunt ook veranderingen in de mest zien, zoals diarree of mestwater. Ook gedragsveranderingen in de wei tegen soortgenoten of tijdens het rijden – knarsetanden, staartzwiepen of staken – kunnen wijzen op maagklachten. Let je op dit soort signalen, dan kun je vaak al vroeg ingrijpen.

Wat kun je doen om maagklachten te voorkomen of op te lossen?
Een goed voermanagement is de basis: Zorg dat je paard altijd ruwvoer van goede kwaliteit tot zijn beschikking heeft, het liefst de klok rond. Beperk daarnaast de hoeveelheid krachtvoer en verdeel het over meerdere kleine porties per dag. Er zijn tegenwoordig ook veel ‘krachtvoeders’ op basis van ruwvoer te verkrijgen, die minder hoog in zetmeel en suiker zijn. Ook dit is bevorderend voor een gezonde maag.

Als je extra ondersteuning wilt geven, kun je maagvriendelijke supplementen overwegen, zoals HippoCura Maag, een 100% natuurlijk kruidensupplement dat de werking van de maag versterkt en ondersteunt. Ook een zo natuurlijk mogelijke huisvesting helpt: zo veel en lang mogelijk in de wei of paddock, sociale contacten met soortgenoten en voldoende beweging zorgen voor minder stress en een betere spijsvertering. Heb je te maken met een wat ouder paard of zie je problemen met het gebit? Schakel dan regelmatig een paardentandarts in, zodat je zeker weet dat het kauwproces optimaal blijft verlopen.

Voorkomen is beter dan genezen
Bij (beginnende) maagklachten is het belangrijk om tijdig deskundige hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een dierenarts, tandarts of voedingsspecialist. Als je er vroeg bij bent, voorkom je dat een kleine irritatie uitgroeit tot een serieuze aandoening. Geef je paard dus de rust, ruimte en voeding die het nodig heeft, controleer geregeld het gebit en wees alert op subtiele gedragsveranderingen. Door te zorgen voor de juiste balans in voeding, beweging en een stressvrije omgeving, vergroot je de kans op een fit en tevreden paard – en dat is natuurlijk waar elke paardeneigenaar voor gaat!

Ben je benieuwd of jouw paard maagklachten heeft. Doe dan de test!

Aanmelden wachtlijst Wij zullen u informeren wanneer het product weer op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.